Quantcast
Channel: bookreader.ro » ebook reader
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Titlu înșelător: somnul afectat de ebook-uri

$
0
0

Am găsit ieri pe ZF un articol preluat de pe Ce se întâmplă, doctore?.

Articolul are titlul Efectul cărţii tipărite vs. eBook: Somnul este afectat.

Din punctul meu de vedere acest titlu e total greșit și acest lucru reiese abia după lecturarea articolului.

Lumina albastră emisă de dispozitivele mobile (tablete, telefoane etc) influențează secreția de melatonină, întrerupând ciclurile circadiene. Melatonina este cea care favorizează somnul. În cazul expunerii la lumină, organismul ”crede” că s-a luminat, de aceea reduce producția de melatonină și favorizează producția de adrenalină. Ca o paranteză, aceasta e și explicația agitației (plânsete, urlete etc) bebelușilor care ratează ora de somn – corpul lor începe să producă adrenalină și organismul ”nu știe” cum să procedeze pentru a consuma excesul. Închid paranteza.

Revenind la articol, abia după lectura sa îți dai seama că, de fapt, calitatea somnului subiecților a fost influențată de dispozitivul mobil și nicidecum de ebook. Mai mult, dacă folosești un ebook reader, fără lumină, oricum ai nevoie de lumină ambientală, deci efectul e același ca și atunci când citești o carte tipărită.

Eu când citesc de pe KPW, pe întuneric reduc lumina KPW aproape de minim. Totuși, de obicei, citesc cu lumina aprinsă.

Un alt lucru care cred că mai trebuie luat în seamă este faptul că citind de pe dispozitive mobile mai deștepte ca un ebook reader apar și alți stimuli: browser web, facebook, twitter, mail care pot influența și ele reacțiile organismului.

Concluzia mea e că titlul e înșelător și că un titlul mai corect ar fi fost: cum e afectată calitatea somnului de tablete și telefoane.

The post Titlu înșelător: somnul afectat de ebook-uri appeared first on bookreader.ro.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles





Latest Images